Tuesday, May 24, 2011

heliza helmi admire ngn sape??

Salam semua dan selamat malam =)..apa cerita cuti-cuti anda?mesti best kan,xmacam aku ne penuh dengan kebosanaan,kerja duk terperap jer kat umah nak jalan pun malas and tak ade kawan semua belum balik..semua masih merantau..keja aku tengok tv,online,tolong-tolong mak aku tu jer la, nak mesej pun tak ade orang yang sudi ‘pakwe’ aku tak mesej huhu(jangan sampai aku buang telphn ne ah asyik senyap jer hahahhaaha)..aku x habis2 dengan pakwe xmenjadi aku ne jer =)

title entry hari ne tak ade kaitan dengan heliza pun..aku sajer jer,aku just nak share something jer,yang berkait dengan 'ADMIRE'..jom layan jap..^_^..wakakaka


asal aku letak pic heliza?coz aku admire gler dengan dia...heliza i luv u
=)


Kowang pernah tak admire dengan seseorang?tersuke ngan seseorang ker sedangkan dia tak tak tahu,mesti penah kan hehe…perasaan cam tu kekadang best gak kan tapi ade gak yang tak best kan..

contohnye..kowg terbuka ‘fb’ laki tu and dia duk maen komen-komen dengan ppuan laen mesti kowg yang over sendiri and sakit hati sendiri..maen perasaan sendiri and paling penting kowg mesti maki-hamun laki and ppuan yang tak bersalah tu kan haha(siape suh kowg tak terus terang..ah maen pendamkan jer la yer and maen perasaan sendiri la ek hahahha)…kekadang kita nak terus terang gak kan tapi malu nak terus terang kan kita ppuan jaga saham sikit yang laki ne tak faham2 gak ha……tapi tak salah juga kalau kita bg hint ckit kot-kot dia pun ade hati dengan kita ker (aku macam ade pengalaman lak padahal tak ade orang pun nak dengan aku hahhaha)

Alah,kita kan dah besar masing-masing dah boleh fikir baek and buruk sesuatu tu..opss yang penting ‘ALLAH tu dah menetapkan jodoh untuk setiap hambanye’ kite kena lah berusaha ckit hehe..peace =)

K tu jer la..
Next time kita update lagi k..
Nice to meet u,u nice me?
=)

Friday, May 20, 2011

ah..mesej pakwe and makwe itu erkkk

Salam semua,apa cerita?apa khbr dengan cuti anda?busy dengan keja ker..wah,bestnye..aku pun nak keja gak tapi asal keja tak panggil aku ne cehh padahal aku yang demand nak keja kat tempat yang ‘ber aircond’ jer hahaha...alamatnye,duk la anda dengan penuh kebosanan ek..so keja aku, macam biase la duk online,tgok tv,tolong-tolong mak aku..nak mesej pun tak ade yang sudi huhuhu..ok hari ne cerita pasal pakwe/makwe..


ok sweet...=)


Pakwe anda tak mesej?makwe anda tak mesej?girlfren tak mesej?bf tak mesej?or orang yang anda sayang tak mesej?..mesti penahkan,mesti sakit hati kan…tapi kita tahan jer atas ‘tiket’ kita sayang dia(pakwe or awek)…tapi tak semua macam tu,ade gak yang ego…’u tak mesej I,I pun tak mesej u’,ok dua-dua ego..alamatnya,’wak kita putus jer la ek,kita tak sesuai..semoga awk jumpa yang lebih sesuai’ (ah..jan smpi keja ‘awak-awak’ tu asyik nak tukar awek/pakwe,macam tukar baju jer, tak sesuai putus..putus..and putus erkkkk)…

Apa-ape pun semua ne dari kita gak…bijak la dalam membuat pilihan =)

Cerita aku lak…pasal pakwe aku hehe (bajet jap ^_^ )

Kalau aku,sentiase jer tunggu die mesej aku tapi dia xmesej pun sampaikan ‘otak’ ne ‘poning’ da..asyik fikir yang bukan-bukan jer..’dia mesej dengan ppuan laen ker?,dia da tak nak dengan aku ker?dia da bosan dengan aku ker?’…ok soalan-soalan ne la yang ada dalam otak aku..kalau aku tak tahan aku mesej ah dia tapi………………………….dia balas pun agak lambat ckit huhuhu (emm xape la sayang punya pasal so cik ana je la tahan jer hahahaha)…macam dia cakap sebelum ne aku kena lebih matang (aku nak matang ah tunggu la 10 tahun akan datang yer hehe)..pehhh,memang agak bertuah la laki tu kan kepada llaki berkenaan sile mesej aku sekarang!!!!!! Hahahaha (ok semua tipuuuuuuuuuuuuuuuuu haha)

Pengajaran untuk hari ne..kalau kowg da ade awek or pakwe,sile jaga awek anda..jangan macam pakwe aku ne..tak prihatin langsung (cehh padahal pakwe pun tak adoooo hahaha)

K tu jer la
Nice time kita update lagi k
Nice too meet u,u nice me?
Salam
=)

Sunday, May 15, 2011

perkara yang perlu dilakukan sebelum tido



salam semua,selamat pagi..16.5,ade la khas tuk hari guru..selamat hari guru to all teacher,jasa cikgu-cikgu semua akan sentiase dalam ingatan hnya Allah yang dapat membalasnye =)

sebenarnye aku bt entry ne mata aku da nak tido ok tp before sleep nk update jap hehe..td aku agak rjin g usha2 blog orang...hbt ah blog2 orang skrg ne,aku jer agak ketinggalaan ckit hehe..xpe2 kita belajar ckit2 ek hehe...

khas tu kowg2 semua..sblm tido jan lpa baca doa tido ek..semoga kita sentiase dalam perlindungaan Allah s.w.t..Amin...=)



Lailassa'adah..Selamat malam..

” Ya Allah, dengan nama Engkau aku jalani hidup dan hadapi mati. “



DAN JANGAN LUPA AMALKAN 5 PERKARA NE EK..SEMOGA KITA TERUS DALAM PERLINDUNGAN YANG MAHA ESA..AMIN ^_^


1. MEMBACA AL-QURAN KESEMUANYA:
Hai Ali tidakkah engkau mengetahui apabila engkau membaca "QUL HUWALLAH HU AHAD....." sebanyak 3 kali bererti engkau telah membaca Al-Quran kesemuanya.

2. BERSEDEKAH 4 RIBU DIRHAM:
Hai Ali apabila engkau membaca surah AL-FATIHAH sebanyak 4 kali bererti sesungguhnya engkau telah bersedekah 4 ribu dirham.

3. ZIARAH KE KA'ABAH:
Hai Ali apabila engkau sebelm tidur membaca: "LA ILLA HA ILLAH HU WAHDAHU LA SARIKALLAH LAHUL MULKU WALAHUL HAMDU YUHII WAYUMITU WAHUWA KULLI SHAI INQADIR" sebanyak 10 kali bererti pahalanya sama dengan ziarah Ka'abah.

4. PELIHARA TEMPAT MU DI SURGA:
Ya Ali apabila engkau sebelum tidur membaca: "LAA HAWALA WALAQUATTA ILLA BILLAH HILALIL AZIIM" sebanyak 10 kali bererti sesungguh engkau telah menjaga tempatmu di Surga.

5. MINTA REDHA KEPADA MUSUHMU:
Hai Ali apabila engkau membaca: "ASTAGAFIRRULLAH ALAZIIM ALLAZI LAA ILLA HA ILLALAH HUWAL HAIYUL QAYYUM WA'ATUBU ILLAIEH" sebanyak 10 kali bererti engkau telah redhakan musuh-musuhmu.

Saturday, May 14, 2011

kebahagian itu?? ^_^


salam mereka-mereka,amcam cuti?mesti kowg bosan gak kn huhu..sesape ade tips hilangkan bosan duk kat umah,jom ah share ngn ana je la hehe..sbenrnye,entry hari ne just nak share sedikit kata-kata yang penuh makna iaitu 'kebahagiaan'.aku dapat idea ne cz pagi tadi kwn aku yang comel cik mahfudzah antr msj ngn aku,bagi aku kata-kata yg mberi beribu makna tersembunyi disebaliknye,yang akan mengajar kita tentang kehidupan yang sebenar..jom kita renung2kan ek..=)

Dulu Allah hantarkan 3 malaikat kebumi untuk diberi kebahagiaan kepada manusia.Allah perintah kepada Malaikat untuk meletakkan kebahagiaan itu di atas langit,tetapi cadangan yang pertama tidak diterima kerana langit itu terlalu tinggi,Malaikat ke-2 berkata..'kita letakkan kebahagiaan itu di pelusuk bumi' cadangan itu pun tidak diterima..lalu,Malaikat ke-3 mencadangkan untuk meletakkan kebahagian itu dihati manusia..dan cadangan itu diterima..'maka,kebahagiaan itu terletak pada hati yang bersih,jika kotor hati seseorang tidak muncullah kebahagiaan'

ayat ne ak pnh trbaca kt entry cik molmolla..entry dia sgt 'nice'..=)

Kebahagian manusia akan dapat diperolehi jika manusia membuka mata hatinya, dan menyedari bahwa ia memiliki banyak hal yang bererti dan menyedari betapa ia dicintai.Manusia juga boleh bahagia, jika manusia mahu membuka diri agar orang lain boleh mencintainya dengan tulus...

Kebahagian manusia tidak dapat hadir kerana tidak mahu membuka hati, dan berusaha meraih apa yang tidak dapat diraih, terlalu memaksa untuk mendapatkan segala yang diinginkan, tidak mahu menerima dan mensyukuri apa yang ia miliki.

Keegoaan manusia yang menyebabkannya menjadi buta, keegoaan dan hanya memikirkan diri sendiri yang menyebabkan manusia tidak sedar bahwa ia begitu dicintai, tidak sedar bahawa saat ini, apa yang ada adalah yang terbaik untuknya...

Begitu banyak sahabat yang begitu mencintai, tapi kerana terlalu memilih, menilai dan menghakimi sendiri.. kesannya, sahabat sejati menjadi semakin jauh.. Terlalu memilih sahabat membuat manusia tak dapat menyedari di depan mata ada sahabat sejati yang amat diperlukannye..

setiap manusia memiliki erti dan peranan masing-masing, semua berbeza...tidak ada yang memiliki erti yang sama iaitu punya peranan dan kelebihan dalam sesuatu perkara,
dicintai oleh satu orang belum tentu disayang oleh orang lain..


Kebahagiaan bersumber dari dalam diri sendiri, jangan berharap dari diri orang laen, kerana orang laen akan dapat mengkhianati..

Kebahagiaan akan diperolhi jika kita dapat menerima diri apa adanya, mencintai dan
menghargai diri sendiri,dan juga dapat mencintai dan menerima orang laen..

Percaya juga kepada Tuhan.. bersyukur bahwa manusia selalu diberikan yang terbaik... bersesuaiaan dengan kemampuan manusia itu sendiri, tak perlu berkeras hati,Dia akan memberi di saat yang tepat apa yang manusiaNya perlukan dan Dia sentiase bersama hambaNYA..semoga kita sentiase dalam lindunganNya..Insya'Allah..=)

those does not matter, sebab Allah sahaja yang membinakan hati kita Insya-Allah

Wallahua'lam.

Bersabar, dan teruslah berdoa.

k tu jer
nice to meet u,u nice me?
=)

Thursday, May 12, 2011

kita jmpa org yg salah ker?



salam and selamat pagi mereka,jom meneruskan hari-hari yang membosankan,bila nak keja ne atoiii..keja,keja..kemana keja ne meghilang hahaha...(sebnrnye aku yang malas nk cari keja hehe)

berbalik kepada title entry aku pada ari ne cehh hehe...pernahkan kita terfikir..jom,kita berfikir kejap ^_^

Adakah kita bertemu dengan orang yang salah?

Kawan - kawan sekolah atau universiti yang tidak boleh nak buat geng?

Housemate yang menyakitkan hati (sebab tak pandai membasuh pinggan, bercakap menggunakan kata-kata yang pedas,asyik marah jer,bengis,mood sentiase tak seimbang atau sebagainya?)

Ataupun pakwe or makwe yang tiba-tiba dirasakan tak serasi?(cehh,nsb aku xda pakwe jst ade 'bf' jer hehe)

(atau mungkin juga adik beradik, keluarga yang kita tidak boleh fahami perangai mereka?)

sebenarnya kita akan bertemu dengan ramainya manusia yang menjengkelkan hati kita, dan sangat sukar untuk kita bersama dengan mereka.(termasuk gak perangai aku yang kkdgn tak betul gak,aisyak marah memanjang jer hehehehe)

namun kita akan bertemu dengan manusia yang tidak serasi dengan kita serta berlainan segalanya.sehinggakan kita meminggirkan dia begitu jer dan menjadikan dia musuh (padahal aku selalu buat macam tu,lau xsuke terus xnk kwn haha), dan ade gak smpi memutuskan silaturrahim.emmm..manusia kan?sentiase penuh dengan ragam...

Dan kita bertanya, mengapa diri kita dan dia, begitu jauh sekali?

Di situlah, kita kena sentiasa berusaha untuk mencari titik persamaan...

namun..percaya lah bahawa kita tidak akan bertemua orang yang salah.Ini kerana Allah telah menakdirkan setiap saat dan inci dalam kehidupan kita.Setiap takdir itu merupakan satu ketetapan Allah buat kita, merupakan sesuatu yang terbaik buat kita..Dan setiap manusia yang kita temui itu, tentu memberikan makna sesuatu pada kita.Namun, tentu sebenarnya mereka yang 'salah' itu sendiri banyak mengajar kita 'akan kekurangan diri kita sendiri.'


Bukankah seorang musuh itu terkadang lebih jujur daripada seorang sahabat sejati, yang dipetik dari kata-kata hikmah Arab.


begitu juga dengan mereka yang kita temui sebagai seseorang yang 'special' dlm hidup kita,kerana Setiap jodoh dan pertemuan tentunya telah ditetapkan oleh Allah.Untuk kita belajar sesuatu darinya.Tak pernah kita bertemu dengan orang yang salah ...semua yang kita temui adalah stesen-stesen perhentian untuk mengutip hikmah, buat bekalan di dalam perjalanan.

Percayalah, kadang-kadang di awal pertemuan akan banyak berlaku perkelahian, salah faham dan ketidak seragaman.Namun masa akan mengambil alih, memberi peluang makna kefahaman masuk ke dalam jiwa kita yang jernih.Kerana kita pada hakikatnya, punya hati yang satu, matlamat yang satu, dan tentu cinta yang satu, hanya kepada Allah.

Ikatan hati manakah lagi yang paling kuat selain dari Allah?

Kerana itu, di setiap perselisihan, mahupun ke tidak serasian, kembalilah semula kepada apa yang akan dapat menyatukan kita.

iaitu 'ALLAH S.W.T'

Kerana dihitung perbezaan-bezaan, memang akan semakin menjadikan hati kita jauh.

Namun, those does not matter, sebab Allah sahaja yang membinakan hati kita Insya-Allah.

Wallahua'lam.

Bersabar, dan teruslah berdoa.

(sumber dari http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/2052-adakah-kita-bertemu-dengan-orang-yang-salah-.html)

k tu jer..
t kita update ag k
nice to meet u,u nice me?
=)

Monday, May 9, 2011

dating wth 'mr.bosan' haha

salam and selamat pagi semua,title entry da cam nak tgedik2 lak haha..bajet nak dating lak aku,dating kt umah jer boleh la haha...actly,aku jst nk crta saat2 kebosanaan aku kat umah ne jer =)..

dah 4 hari aku duk umah ne..pehh aku da rasa bahang2 kebosananan itu huhu,online pun bosan gak..ade telphn pn xbunyi langsung(nmpk sgt lah aku xfemess kn hahaha)..lau nk msj pun xtaw nak msj ngn siape..nak msj dia,dia ade exam,aku yang baek hati ne xnak lah ganggu cehhh aku bajet lak haha..(padahal dia yg xmsj aku haha)

ari2 biasa ade adk aku kt umah..tp lau belah pagi adk2 aku g sklo,aku ngn mak aku jer kat umah..dan masa tu bermula lah saat kebosanan aku huhu...ade 4 bln ag..aku nak buat apa ne???ooo..tdk...cm mna nk hilangkan bosan???jan.............nk tensen sangat la ana relx sudaaaaa hahahahaha


aku..maen copy kt tumblr jer..cm ne la kot muka aku dlm 'kebosanan' haha

k tu jer la
nxt kebosanaan kita upld crta ag k
nice to meet u,u nice me?
=)

Saturday, May 7, 2011

mom vs azri AF9

salam and selamat pagi mereka,entry mereka2 asyk crta pasai ibu mereka jer..aku pun xnak ketinggalan gak(nak myibuk gak aku ne hehe)..oppss,lupa 'selamat hari ibu' to all ibu2 kat dunia ne n very spcial 2 my mom...'l love you my mom'.Aku ari ne akan meneruskan rutin harian ngn makan n mnum,tido n tgok tv cm tu la rutin aku selama 4 bln ne haha..


8.5 ada la khas tuk ari ibu..ari ne smbut kat umah jer ngan keadaan cuaca yang xmgizinkan ne,so duk kt umah j la ek..hehe..




semalam duk melayan Af yang entah ape2 jer ne..tetiba lak aku terminat ngan azri,dia nyanyi lagu kesukaan and kecintaan aku tu 'sungai Lui'cehh bajet lak aku ne..tp lagu tu memang sangat best hehe...motif aku buat entry ne saje jer nak umumkan satu dunia yang aku da minat ngan azri hahaha..aku minat cz dia encam(xkait lak haha)..tp sbb utama aku minat ngn dia cz dia nnyi lagu aku 'sungai Lui'..tQ azri...pas ne kita minat ngn ang ok =)

da tu je.
nice to meet u,u nice me
=)
salam

Friday, May 6, 2011

airasia punya cerita haha~

salam mereka2 semua,mood tersangat appy ag cz da sampi umah,pas ne leh ah makan puas2 hehe.flight kul3.30 sampai tawau dalam kul6.25 agak lama ok.Yang paling tak best,hari ne aku sangat tak selesa duk sebelah budak lelaki,muka dia pehh sangat menakutkan aku xleh tido takut punya pasal aishh ne ah teruk servis kapal trbang ne..suka ati jer bagi ppuan duk sebelah laki.asal ah tak bagi ppuan duk ngn ppuan bukannye susah pn..ne tak aishh myusahkan and merimaskan betui huhuhu

xpe ah janji aku da sampai sabah..sampai umah sendiri hehe..tp cuti 4bulan ok,aku nak buat apa tu??em...xkan nak tido and makan jer adoii cuti susah,xcuti agak susah huhu...alah ketepikan semua tu yang penting mood sekarang nak cuti and makan puas2 hahaha...


layan kn jer pic ne ek hahaha~

Tuesday, May 3, 2011

entry suko2 jer haha




salam semua yang sudi baca blog ana,tQ semua cz sudi baca haha ayat skema jap..anda semua tak bosan ngn saya kan,yang penting anda tak remove saya kan?kan?kan?kan?motif nak buat entry ne saje jer nak kongsi persaan..cehhhhhhhhhhh...

ah tu jer la..xyah fikr sangatlan kan adoiii..esok ade paper micro P lagi susah kot..tapi................emm.....................


Ya,Allah tabahkan lah hati hambamu untuk menghadapi ini semua..andaikan ini yang terbaik untuk hambaMU,aku redha Ya,Allah..walaupun ianya hanya seketika tapi ia amat bermakna untuk aku,mengajar aku erti sebuah kehidupan.Mungkin aku terlalu mengejarkan kesempurnaan sehingga mengharap kesempurnaan itu akan mjadi milikku..Engkau telah berikan aku perasaan suka,duka,gembira,sedih,sakit,marah dan sebagainya,Terima kasih Ya,Allah :(..aku redha dan pasrah akan setiap yang berlaku..hanya satu ku pinta Ya,Allah tabahkan lah hati hambaMU ini..AMIN..

shazailaana =(

Sunday, May 1, 2011

baru..semua nak baru !!!!

salam zohor sekalian..cehh,aku still ngan semangat aku yang tak abis2 ne..bangun jer terus gi betul2kan blog ne,ngan keadaan aku yang tak mandi2 ag aku dengan penuh semangat and usaha yang agak terlebih2 'mencantekan' blog (biar pn xcantik nak gak puji haha)..akhirnye,terhasil la template blog yg 'xseberapa' ne haha..xpe la kan janji aku buat sndiri yer =)..sebelum ne duk suruh ct kamaliah jer yang tolong buat


Akan tetapi (ayat skema jap hehe) pada,2.5.2011 jam 1.20 tengah hari pas azan zohor terhasillah template yang comel ne...comel x????..comel kn hehehe(aku bajet syok sndiri ah lantak ah janji aku appy kan kan =) haha)..

jeng..jeng ne la hasilnye...


~~~ne header kn..ah,entah la aku maen bedal jer haha~~

opss,lupa sesape yang nak komen pasai template and header baru aku ne..sila and jemput2 la ek hehe...(komen anda amat diharapkan cehh..ayat skema aku hahaha)

k ah da letih nak tido sat..bfore tu,nak mandi lu and abiskan semua keja2 yang sepatutye termasuk la 'MAKAN' haha

daa cemua..=)
nice to meet u,u nice me?
=)
salam