Saturday, May 14, 2011

kebahagian itu?? ^_^


salam mereka-mereka,amcam cuti?mesti kowg bosan gak kn huhu..sesape ade tips hilangkan bosan duk kat umah,jom ah share ngn ana je la hehe..sbenrnye,entry hari ne just nak share sedikit kata-kata yang penuh makna iaitu 'kebahagiaan'.aku dapat idea ne cz pagi tadi kwn aku yang comel cik mahfudzah antr msj ngn aku,bagi aku kata-kata yg mberi beribu makna tersembunyi disebaliknye,yang akan mengajar kita tentang kehidupan yang sebenar..jom kita renung2kan ek..=)

Dulu Allah hantarkan 3 malaikat kebumi untuk diberi kebahagiaan kepada manusia.Allah perintah kepada Malaikat untuk meletakkan kebahagiaan itu di atas langit,tetapi cadangan yang pertama tidak diterima kerana langit itu terlalu tinggi,Malaikat ke-2 berkata..'kita letakkan kebahagiaan itu di pelusuk bumi' cadangan itu pun tidak diterima..lalu,Malaikat ke-3 mencadangkan untuk meletakkan kebahagian itu dihati manusia..dan cadangan itu diterima..'maka,kebahagiaan itu terletak pada hati yang bersih,jika kotor hati seseorang tidak muncullah kebahagiaan'

ayat ne ak pnh trbaca kt entry cik molmolla..entry dia sgt 'nice'..=)

Kebahagian manusia akan dapat diperolehi jika manusia membuka mata hatinya, dan menyedari bahwa ia memiliki banyak hal yang bererti dan menyedari betapa ia dicintai.Manusia juga boleh bahagia, jika manusia mahu membuka diri agar orang lain boleh mencintainya dengan tulus...

Kebahagian manusia tidak dapat hadir kerana tidak mahu membuka hati, dan berusaha meraih apa yang tidak dapat diraih, terlalu memaksa untuk mendapatkan segala yang diinginkan, tidak mahu menerima dan mensyukuri apa yang ia miliki.

Keegoaan manusia yang menyebabkannya menjadi buta, keegoaan dan hanya memikirkan diri sendiri yang menyebabkan manusia tidak sedar bahwa ia begitu dicintai, tidak sedar bahawa saat ini, apa yang ada adalah yang terbaik untuknya...

Begitu banyak sahabat yang begitu mencintai, tapi kerana terlalu memilih, menilai dan menghakimi sendiri.. kesannya, sahabat sejati menjadi semakin jauh.. Terlalu memilih sahabat membuat manusia tak dapat menyedari di depan mata ada sahabat sejati yang amat diperlukannye..

setiap manusia memiliki erti dan peranan masing-masing, semua berbeza...tidak ada yang memiliki erti yang sama iaitu punya peranan dan kelebihan dalam sesuatu perkara,
dicintai oleh satu orang belum tentu disayang oleh orang lain..


Kebahagiaan bersumber dari dalam diri sendiri, jangan berharap dari diri orang laen, kerana orang laen akan dapat mengkhianati..

Kebahagiaan akan diperolhi jika kita dapat menerima diri apa adanya, mencintai dan
menghargai diri sendiri,dan juga dapat mencintai dan menerima orang laen..

Percaya juga kepada Tuhan.. bersyukur bahwa manusia selalu diberikan yang terbaik... bersesuaiaan dengan kemampuan manusia itu sendiri, tak perlu berkeras hati,Dia akan memberi di saat yang tepat apa yang manusiaNya perlukan dan Dia sentiase bersama hambaNYA..semoga kita sentiase dalam lindunganNya..Insya'Allah..=)

those does not matter, sebab Allah sahaja yang membinakan hati kita Insya-Allah

Wallahua'lam.

Bersabar, dan teruslah berdoa.

k tu jer
nice to meet u,u nice me?
=)

No comments: